Lyd & Ord #19 – Fyld sommeren med musik & litteratur

Foråret sprang ud i fuldt flor og udviklede sig til årstiden, der dufter af saltvand, solcreme og grillaftener. Sommeren er over os, og med den kommer også et sandt festmåltid af oplevelsesmuligheder.

Det er bl.a. højtiden for festivaler, men der er også andet godt på programmet. Her får du 30 musik- og litteraturarrangementer, du kan nyde i det danske sommerland og i udlandet.

Juni

I disse dage og frem til den 18. juni 2023 er der masser af litteratur på programmet rundt omkring i Aarhus. Der er nemlig fuld gang i litteraturfestivalen LiteratureXchange, hvor du bl.a. kan opleve Naja Marie Aidt, Jón Kalman Stefánsson, Charlotte Weitze, Maria Stepanova og Linn Ullmann. Se hele programmet, og køb billetter til de forskellige arrangementer på denne side.

Hvis du er klar på at få noget musik i systemet hurtigst muligt, kan du lægge vejen forbi Nordstern Arena i Horsens nu på onsdag, den 14. juni 2023. Her kommer den canadiske starboy, The Weeknd, nemlig på besøg som led i sin After Hours Til Dawn-tour. Med sig har han helt sikkert tung bas, og mon ikke hits som The Hills, Can’t Feel My Face, I Feel It Coming, Call Out My Name, Blinding Lights og Starboy dukker op? Dét kan du finde ud af ved at sikre dig en billet lige her.

Har du lyst til at fordybe dig i en god bog omgivet af andre læseheste? Og kunne du bruge lidt selvforkælelse imens? Jamen, så skal du tage en tur til Christianshavns Torv den 14. juni 2023 for at være med i Silent Reading Party, som både giver læsetid og et lækkert fodbad. Det er helt gratis, og du kan læse lidt mere her.

Igen i år byder sommeren på Fredagsrock i Tivoli, og den 16. juni 2023 kan du fx blive bidt af musikken, når HUGORM indtager scenen og helt sikkert gør deres yderste for at sætte gang i dine dansefødder og hoppeevner. Hop ind på siden her for at få mere at vide.

Tag til maskebal i Hamborg! Den 20. juni 2023 kan du blive råbt godt igennem og få pumpet lidt dobbeltpedal ind i kroppen. Slipknot går nemlig på scenen i Barclays Arena, og du kan stadig nå at komme med, hvis du køber dig en billet her.

Den 22.-25. juni 2023 fyrer Odense op for sommerfesten, når Tinderbox byder på musik fra bl.a. George Ezra, Maroon 5, Red Hot Chili Peppers, Armin van Buuren, Cat Burns, Lukas Graham, The Minds of 99 og Tobias Rahim. Vil du med? Så klik ind på denne side, og find dig en billet.

Min store festivalkærlighed, Roskilde Festival, byder igen op til en uge i musikkens tegn, og det er bl.a. Kendrick Lamar, Queens of the Stone Age, Blur, Burna Boy, Busta Rhymes, Rina Sawayama, Lizzo og Rosalía, som leverer årets Roskilde-lyd. Det sker i dagene 24. juni-1. juli 2023, og du kan stadig nå at sikre dig en billet.

All I ever wanted, All I ever needed, Is here in my arms” synger Depeche Mode på deres flotte nummer Enjoy the Silence. Og er du til det engelske synthrock-band, får du garanteret alt det, du har brug for, når Depeche Mode lægger vejen forbi Parken den 27. juni 2023. Besøg siden her for at få fingrene i en billet.

Hvad siger du til en omgang jävla bra festival i vores naboland? Den 29. juni-1. juli 2023 kan du få fornøjelsen af musik fra bl.a. Travis Scott, Lizzo, Mumford & Sons, Lil Nas X, Kygo, The 1975, OneRepublic og Fatboy Slim ved at stikke af sted til Lollapalooza Stockholm. Få mere at vide, og nap en billet her.

Det er snart tid til all that jazz, for fra den 30. juni-9. juli 2023 byder Copenhagen Jazz Festival igen på en lang række musikalske oplevelser rundt omkring i hovedstaden. Bl.a. kan du opleve Gregory Porter (få billetter tilbage), Pat Metheny, Fatoumata Diawara (få billetter tilbage), Søren Ulrik Thomsen & Det Glemte Kvarter og Svaneborg Kardyb. (Og kan du slet ikke få jazzhænderne ned, er der fra den 8.-15. juli 2023 også Aarhus Jazz Festival, og den 31. juli-6. august 2023 er det Odense Jazz Festival, der spiller op)

Juli

De har rocket i 50 år – også selvom de egentlig officielt gik på pension i 2000. Det har de nu ikke taget alt for alvorligt, for KISS indtager stadig scener verden over. Det er dog deres farveltour, End of the Road, der den 5. juli 2023 bringer dem til O2 Arena i London, så i tilfælde af at de mener det denne gang, bør du måske tage turen til det engelske for at synge med på sange som I Was Made for Lovin’ You, Rock and Roll All Nite, Detroit Rock City, Heaven’s on Fire og Lick It Up. Billetter kan du i hvert fald stadig få fat i, og det sker lige her.

Der er smukt i Spanien, og der er også mulighed for dejlige musikoplevelser, fx på Mad Cool Festival i Madrid. I år er det bl.a. Robbie Williams, Queens of the Stone Age, Red Hot Chili Peppers, Sam Smith, The Prodigy, Franz Ferdinand og Paolo Nutini, som er på programmet i dagene fra den 6.-8. juli. De almindelige partoutbilletter er udsolgt, men der er stadig andre tilgængelige billetter. Tag et kig her.

Hvad siger du til at få en kavalkade af Pet Shop Boys’ største hits? Dét er nøjagtig, hvad der er på programmet i Royal Arena den 7. juli 2023, så hvis du vil have en dejlig aften med synthpop-drengene, er det bare med at købe dig en billet på denne side.

Jeg var ualmindeligt godt underholdt, da Harry Styles i maj aflagde Horsens et visit. Nåede du ikke at høre ham, eller vil du bare gerne høre ham igen, har du fx muligheden den 8. juli 2023 i Wien. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at der er garanti for endnu en omgang med iørefaldende popsange, sjove kommentarer samt nærvær og charme på højt niveau. Der har været godt salg i billetterne, men hvis du er ok med at have en siddeplads, kan du stadig komme med til festen i det østrigske – bare se her.

Deres navn får dem til at lyde aldeles ukendte, men det er meget langt fra sandheden. The Who har solgt mere end 100 millioner albummer på verdensplan, har været del af Rock and Roll Hall of Fame siden 1990 og er blevet tildelt en lang række fornemme priser. Den 12. juli 2023 kan du opleve det ikoniske band, når de går på scenen i O2 Arena i London. Billetter finder du her.

Nyd dansk musik, og støt samtidig et godt formål, når Grøn Koncert igen i år dukker op i otte byer. Det er fra den 20.-30. juli 2023, og som altid går overskuddet fra koncerterne til Muskelsvindfondens arbejde. Med i den grønne karavane er denne gang bl.a. L.O.C., Saveus, Artigeardit, MØ, Benjamin Hav og Andreas Odbjerg. Lyder det som noget for dig? Så kan du finde dig en billet lige her.

Den 23.-29. juli 2023 byder Grundtvigs Højskole inden for på sommerkurset Mød tidens forfattere. I år er temaet naturen i litteraturen, og du kan bl.a. møde Kristina Stoltz, Madame Nielsen og Nanna Storr-Hansen. Få mere at vide, og tilmeld dig kurset på denne side.

August

Jeg er helt sikker på, at man kan få nogle smukke dage på trods af navnet, når GrimFest løber af stablen den 3.-5. august 2023. Drivkraften bag festivalen er kærlighed og lyst til at støtte (ny) dansk musik, og i år er det således navne som Soleima, Katinka Band, Kristian Leth, Zar Paulo og Kind mod Kind, der giver dine ører noget at lytte til. Kom og lyt med – der er billetter her.

Fra den 10.-15. august 2023 lægger en lang række musiknavne vejen forbi Budapest for at optræde på Sziget Festival. Tager du af sted, kan du bl.a. få fornøjelsen af Billie Eilish, Florence + The Machine, Imagine Dragons, Lorde og David Guetta. Du kan se hele musikprogrammet og sikre dig en billet lige her.

Kunne du tænke dig bl.a. at opleve Within Temptation, Alestorm, Wolfmother, Bersærk, Artillery, D.A.D. og Red Warszawa? Jamen, så er Jailbreak i Fængslet i Horsens da det helt rette sted for dig den 11.-12. august 2023. Få sikret dig en billet på denne side, og få fyldt dit rockhjerte godt op.

Når kalenderen skriver 12. august 2023, sørger Randers Festuge for, at du kan opleve Alex Vargas og Saveus til en gedigen dobbeltkoncert på Amfiscenen på Værket. Hvis det er lige den slags sensommeraften, du ønsker dig, er det på denne side, du skal finde din billet.

Der er A, B og det helt høje C – og sidstnævnte skulle der være mulighed for at høre den 13. august 2023, når Byparken i Esbjerg får besøg af Den Kongelige Opera. Du kan muligvis også ramme de høje toner af bare begejstring, når du hører, at det er ganske gratis at komme med. Læs mere om arrangementet her.

Det kan godt være, de hedder boygenius, men denne amerikanske gruppe består af tre dygtige kvinder: Phoebe Bridgers, Julien Baker og Lucy Dacus. De har eksisteret siden 2018 og fik stor ros for deres EP udgivet samme år, og da de tidligere på året udgav deres debutalbum, var der igen store bifald til dem. Danske Soundvenue skrev fx, at de tre sangerinder er gode på egen hånd, men uimodståelige sammen. Den 13. august 2023 kan du opleve dem i K.B. Hallen ved at købe dig en billet på siden her.

Går du med en forfatter i maven? Så kan du komme tættere på din forfatterdrøm ved at sidde med på Gyldendals Skriveskole. Dér får du en uge – fra den 14.-18. august 2023 – dedikeret til skrivearbejdet under kyndig vejledning af forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Læs mere, og tilmeld dig her.

Hey, du – ordelsker! Af sted til Odense med dig, hvor Spoken Word Festival igen i år giver plads til ordet i alle dets former. Denne gang sker det i dagene fra 16.-26. august, og du kan bl.a. opleve Katinka, Knud Romer, Who Killed Bambi og Kh Underlivet. Læg vejen forbi siden her for at se hele programmet og købe billet.

Den 17.-20. august 2023 slår Louisiana Museum of Modern Art dørene op til deres årlige festival Louisiana Literature i Humlebæk, og i år kan du bl.a. komme i selskab med Haruki Murakami, Ian McEwan, Joyce Carol Oates og Camilla Sosa Villada. Lyder det som noget for dig? Så kan du finde mere information lige her.

Arven fra H. C. Andersen er tydelig, hvor end man går hen i Odense, og det gælder især i dagene 17.-27. august 2023. Dér er det nemlig tid til H.C. Andersen Festivals, hvor H.C.A.’s ord vækkes til live på et væld af måder. Der er masser at opleve for både store og små – hele programmet for festivalen ligger på denne side.

Ah, Paris – kærlighedens by… og musikkens by. I hvert fald når Rock en Seine forkæler med toner fra bl.a. Placebo, boygenius, Foals, The Chemical Brothers, Turnstile, The Strokes og Florence + The Machine. Det er i dagene 23.-27. august 2023, og du kan få fingrene i en billet på siden her.

Tag til Sønderjylland, og få musik i lange baner, når Tønder Festival bl.a. giver dig Graham Nash, Allan Olsen, Blackberry Smoke, Alisa Amador, Sorten Muld og Lukas Graham sammen med Caleb Klauder & Reeb Wilms Country Band. Festlighederne løber af stablen den 24.-27. august 2023, og der er stadig billetter her.

I 2007 udgav André Aciman bogen Call Me by Your Name, og den blev mødt af utallige pæne ord fra både anmeldere og læsere. 10 år senere udkom filmatiseringen, som bl.a. fik stående bifald på Sundance Film Festival og et intet mindre end 10 minutter langt bifald i Alice Tully Hall. Den 28. august 2023 har du mulighed for også at lade dig forføre af den både smukke og sørgelige filmversion af Acimans dannelseshistorie, når den bliver vist under åben himmel i Botanisk Have i Aarhus. Få mere at vide på denne side.

Hav en skøn sommer!

Skriv en kommentar